Forum www.polemika.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Od strony kuchni francuskiej

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.polemika.fora.pl Strona Główna -> Kraje / Kuchnia świata
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Raines
VIP
VIP



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 379
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:38, 06 Cze 2011    Temat postu: Od strony kuchni francuskiej

Czyli ''przez żołądek do serca". Dyskusja polega właściwie na tym, by robić wam na takie coś ochotę - albo nawet obrzydzać, jak kto woli. Puszczamy dowolny opis oraz nazwę wyszukanych gdziekolwiek - oraz wyrażać swoje opinie np. ''wygląda nieźle, może by mi smakowało"
Na razie wrzucam pierwsze dwa dania:
- cassoulett
jest to zapiekanka z białej fasoli, wieprzowiny, baraniny, boczku wędzonego, cebuli, marchwi, pietruszki, porów, selerów z dodatkiem czosnku, liści bobkowych, masła, okruchów chleba, tymianku i pieprzu.
- ratatouille
danie z duszonych warzyw.


I jak? ^


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Canny
Grafik
Grafik



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 827
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:52, 06 Cze 2011    Temat postu:

Raczej nie spróbuję tych dań... Jakoś składniki mi nie leżą.
Ja kocham to, palce lizać (jedno z lepszych francuskich dań, jak dla mnie):
Fondue serowe
Jest to ciekawa potrawa, którą je się w specjalnym zestawie fondue, lub na podgrzewaczu ze świecą. Jest to topiony ser ementaler, który jest oczywiście odpowiednio doprawiony czosnkiem. Do niego należy jeść białe lub ciemne pieczywo (zależy jak kto woli), które wcześniej było pokrojone w kosteczki i przesmażone na grzanki. Do tego można dodać jakieś dodatki, np. Ogórek, szynka, papryka, suszone warzywa itp.(Ale nie trzeba tego robić). Wszystkie te dodatki, łącznie z grzankami nabija się na specjalne długie widelce (?) i macza w serze, ale dokładnie.

A co myślicie o tym? Ja to gorąco polecam, bo jest to moja ukochana potrawa. Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seth
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Mar 2011
Posty: 1440
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: most bez klamek w mieście Wenecja
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 0:49, 18 Cze 2011    Temat postu:

Mówi się, że kuchnia francuska jest najlepsza na świecie, ale o gustach się nie dyskutuje. : )

Tosty francuskie

Zwykłe pieczywo maczane przed obróbką cieplną w jajku. Potem smażone, które należy spożywać na ciepło, na słodko lub słono.

Jeśli ktoś polubił zwykłe tosty, to będą o niebo lepsze. Jednak ich przygotowanie jest bardziej czasochłonne...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Raines
VIP
VIP



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 379
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 14:43, 18 Cze 2011    Temat postu:

Wiadomo, przecież nawet w niektórych filmach słyszy się wymowne potrawy, mówi się też, że kuchnia francuska jest na mega poziomie. W końcu nic dziwnego, to stolica mody, jak to się mówi. Ważne osobistości, trzeba je czymś poczęstować.

Osobiście takie tosty bym zjadła, bo wygląda to bardzo fajnie. Ale ja tego nie zrobię^


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seth
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Mar 2011
Posty: 1440
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: most bez klamek w mieście Wenecja
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:10, 18 Cze 2011    Temat postu:

A propos ratatouille, to jest to w Francji tak pospolita potrawa jak u nas jajecznica. : )

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shandis
Dyskutant
Dyskutant



Dołączył: 02 Cze 2011
Posty: 317
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siemianowice Śląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:08, 20 Cze 2011    Temat postu:

Ratatouille z chęcią bym spróbowała, tostami też bym się nie otruła. : )

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Braque
VIP
VIP



Dołączył: 18 Cze 2011
Posty: 460
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:18, 23 Cze 2011    Temat postu:

Nie znoszę kuchni francuskiej. Próbowałam wielu dań, jednak nazw w tej chwili nie wymienię, bo albo coś przekręcę, albo źle napiszę xD. Nigdy nie zjadałam do końca, kończyłam po najwyżej kilku kęsach. x.x

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seth
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Mar 2011
Posty: 1440
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: most bez klamek w mieście Wenecja
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 17:11, 23 Cze 2011    Temat postu:

Przypomniało mi się pewne danie, z którego słynie kuchnia francuska, a mianowicie:

Żabie udka - pewnie dobrze przyrządzone są pyszne i smakują jak kurczak, ale sama perspektywa jedzenia żabiego mięsa mnie przeraża. Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Blanca
Game Master
Game Master



Dołączył: 01 Maj 2011
Posty: 74
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:39, 23 Cze 2011    Temat postu:

Tosty francuskie jadłam chyba w każdym hotelu na wakacjach [Egipt, Turcja, Tunezja, Grecja...] dobra rzecz
mi się ostatnio spodobał creme brulee ze względu na wygląd i zachęcający opis. Może kiedyś spróbuję zrobić.
Ogólnie francuskie jedzenie jest dobre, tylko z umiarem. Nigdy nie rozumiałam fascynacji taty przyrządzaniem tych ślimaków, czego sam potem w domu próbował O__o preferuję grecką, egipską, włoską i hiszpańską. moje ulubione.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
M18
Dyskutant
Dyskutant



Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mieszka obecnie z Sethem pod jego mostem w Wenecji
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 0:50, 02 Paź 2011    Temat postu:

Jak byłam na wyjeździe we Francji to jedyne czym nas karmili na śniadanie to croissant'y. Specjalnie się tym nie dało pojeść, jednak były pyszniutkie, i zdecydowanie bardzo kaloryczne, bo tłuste.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seth
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Mar 2011
Posty: 1440
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: most bez klamek w mieście Wenecja
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 0:53, 02 Paź 2011    Temat postu:

Za wiele mi to nie mówi... Może rozwiniesz jakoś tą potrawę, bo mi smaka narobiłaś! ;f

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
M18
Dyskutant
Dyskutant



Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mieszka obecnie z Sethem pod jego mostem w Wenecji
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 1:03, 02 Paź 2011    Temat postu:

Nie wiesz co to są croissant'y? W jakim ty świecie żyjesz Seth. To przecież pyszne rogaliki z ciasta francuskiego, puste w środku. Coś jak nasze 7Days'y tylko bez czekolady, i smaczniejsze.

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez M18 dnia Nie 1:03, 02 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seth
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Mar 2011
Posty: 1440
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: most bez klamek w mieście Wenecja
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 1:06, 02 Paź 2011    Temat postu:

Aaa... Takie coś. Lubię francuskie ciasta, ale bez nadzienia?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
M18
Dyskutant
Dyskutant



Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mieszka obecnie z Sethem pod jego mostem w Wenecji
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 1:09, 02 Paź 2011    Temat postu:

Właśnie dobre jest, bo one są takie słodkie i nie potrzeba nic do nich. Chyba że jak chcesz to możesz sobie z dżemem je zjeść. I się strasznie kruszą niestety.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.polemika.fora.pl Strona Główna -> Kraje / Kuchnia świata Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin